Sweet Italy part 2 : Milan

February 22, 2016


Milanas  yra antras pagal dydį Italijos miestas,  neretai dar vadinamas mados ir kultūros sostine, todėl  tikrai nusišypsojom, kai pamatėm, kad skrydžio į Milaną laukia ir pats Juozas Statkevičius. 
Mieste galima išvysti įspūdingus architektūros paminklus, vienus svarbiausių ir garsiausių pasaulyje menininkų darbų, o  jau kulinarai kokie...mmm :)
Tad jei galvojate apie trumpą, kelių dienų išvyką, kurios metu daug pamatysite, patirsite  ir paragausite, tai Milanas bus vienas geriausių pasirinkimų.
Mes skridome su Wizzair oro linijomis iki Milano Bergamo oro uosto. Negaliu nepasidžiaugti, jog viso skrydžio metu patiko žiūrėti į Alpių viršūnes :)

Nuo Bergamo oro uosto kas 15 min. važiuoja autobusai iki centrinės stoties (Milano centrale). Bilieto kaina 5 eurai į vieną pusę, kelionės trunka apie 40 min.
Transportas Milane yra pakankamai patogus, važinėja metro, tramvajai, autobusai. Bilietėlio kaina 1, 50 eur. Pasirodo, yra paros nuolatiniai, kurie kainuoja 4,50 eur, bei dviejų parų nuolatinis, kurio kaina 8,25, tačiau mes jais nesinaudojom:) keletą kartų važiavom tramvajum ir daugiausiai naudojomės kojomis:)

Taigi, kokį įspūdį paliko Milanas ir ką pamatyti. Iš tikro, kai dabar pagalvoju, mūsų kelionės variantas buvo tikras klasikinis Milanas :) taigi  mūsų maršrutas prasideda: 
žinoma, nuo  Milano katedros  (Duomo di Milano). Visi keliai veda į "Duomo":) Trumpai papasakosiu apie savo patirtį užlipus ant stogo:))tai yra terasoje, ant kurios keliasi tūkstančiai turistų. Pati Duomo istorija iš tiesų yra neįtikėtina. Katedra pradėta statyti 1387 m. o statybos truko net apie 600 m. Milano katedra, man atrodo,  yra daug daugiau nei vien tik marmuras.  Tai šimtmečių tradicija, į kurią žmonės investavo ir statė. Amatininkai, kurie perduodavo žinias, kaip padaryti skulptūras,viską išraižyti,   kad mes ją turėtume tokią, kokią turim dabar.. Stovėdama Milano katedros apžvalgos aikštelėje, žavėjausi, kad visa tai pastatė žmonių rankos ir sukūrė protas. Įsivaizduokite, graži rudens diena, kai saulutė ne tik šviečia, bet dar ir šildo, užlipus atsiveria nuostabus vaizdas į miestą,  aišku, pirmam plane gražios raižytos statulos ir  apšviestos arkos, tarsi būčiau kokioje  smėlio pilyje, tai neįtikėtinos marmuro dekoracijos!  Žiūrint į tolį, tamsiai mėlynam fone ištirpsta dangoraižiai, kuriuos sukūrė garsiausi pasaulio architektai Zaha Hadid, Arata Isozaki ir  Daniel Libeskind - ten matosi biurų dangoraižis Unicredit ir gyvenamųjų namų dangoraižis  "Vertikalus miškas ", kurio architektas yra Stefanas Boeri. Visas rajonas vadinasi "Porta Nouva"
  

 

Žinoma, verta užsukti į šalia katedros esantį prabangų parduotuvių pasažą Galleria Vittorio Emanuele II - seniausią prekybos centrą Milane. Čia galime išvysti garsiųjų dizainerių parduotuves Prada, Versace, Gucci, Luis Vuiton..


Maršrutas tęsiasi toliau, link Sforsų pilies (Castello Sforzesco), kuri šiuo metu yra didžiausias istorinis muziejus Milane. Pilis didinga ir didelė, nors man labai didelio įspūdžio nepaliko.


Išėje iš pilies, visai netoli yra nuostabaus grožio Sempione parkas  (Parco Sempione) 


Taip pat prie pat Milano katedros yra nuostabus Brera rajonas, toks tikras itališkas, su mažom gatvelėm, spalvotais namais, langinėmis, senaisiais miesto vartais :)


Vakarą mes leidome Navigli Grande rajone, kur daug jaunimo ir muzikos. Milane labai populiaru vadinamos "aperityvo" valandos, kuomet kavinėse švediški stalai lūžta nuo labai gardžių užkandžių. Šiuo dalyku pasidžiaugėm ir mes:) puikus maistas, pokalbiai  ir, žinoma, puikus Aperol Spritz kokteilis :)


Ar galima suvalgyti Italiją?:) TAIP:) 


Italų virtuvė pasižymi subtiliais patiekalais, labai suderintais produktais. Daugelis patiekalų žavi savo paparastumu ir lengvu gamybos procesu.
Kalbant apie pusryčius, man jie patiko labiausiai, nes yra labai lengvi su labai skania capuccino kava ir brioche (saldus pyragaitis), Prancūzijoje jie vadinami krosantais, tačiau nepyk, Prancūzija, jie čia daug skanesni:) Vaiksčiodama po miestą, negalėjau nepastebėti gausiai išdėliotų daržovių, vaisių, sūrių, įvairių skanėstų. Kaip ir visur, Milane taip pat populiarus greitas maistas, tik jis toks elegantiškas;) Viena iš labai mėgiamų greito maisto užkandinių yra Luini ir joje kepamos pačios skaniausios panzerotti su mocarela ir pomidorais.


Skanavome nerealiai skanų desertą Cannolo siciliano, kuris tiesiog tirpo burnoje, skanesnio deserto nevalgius :)

 Kaip Italija be picos:)  Tą vadinamą tikrą nelygiais kampais picą mes valgėme Komo miestelyje, Milane šįkart mėgavomės Spontini picomis,man labiausiai patiko su pomidorais ir ančiuviais :)

Ledai ,kurie vadinami Gelato - Italijoje yra šimtai rūšių įvairiausių ledų. Kas mane pažįsta,  - aš ledus valgau labai retai, tačiau čia turbūt galėčiau valgyti kievieną dieną :) o porcijos įspūdingos, čia iš cioccolat italiani :)
Kelionę baigiam su įdomia patirtimi iš EXPO 2015m. Tai pasaulinė paroda, kurios tema buvo "Pamaitinti planetą - energija gyvenimui" su visais paviljonais dalyvavo net 142 šalys, Lietuva viena jų. Visose tikrai nebuvome, bet tiek, kiek matėm, tikrai paliko įspūdį:)


Iš tikro, kaip pagalvoju, į Milaną grįžti norėčiau vien dėl to, kad tikrai susigalvočiau kitą maršrutą, kuriuo norėčiau pamatyti miestą. Norėčiau nueiti dar į Teatro a la Scala, Fondazione Prada, kur yra visiškai neįtikėtina vieša erdvė su mados muziejumi bei kavine. Taip pat teritorija prie Garibaldi stoties, išvaikščioti visą Porta Nouva rajoną bei Zona Tortona, kur pigus pramoninis rajonas persikelia į visiškai kitokią meninę erdvę, kur pastatai keičia savo architektūrinę paskirtį. 
Manau, kitą kartą klajosim tikrai ne pagrindinėmis gatvėmis, ir šiandien aš sakau - į Milaną tikrai verta dar kartą grįžti:)

Iki kito karto, mano miela, skani Italija :)

p.s labai dėkingi Urtei, kuri ten gyvena, daug mums papasakojo ir dalinosi savo namais:) 
Dovilė

Post a Comment

Mano Instagram'e

© Dovilė Fominaitė. Design by FCD.