Paris, France

The city of light, the city of love ...

September 21, 2015

Dauguma Jūsų esate pasvajoję apie romantiškus susitikimus mieste, kur groja muzika, žydi žiedai, krenta auksiniai lapai, o gal gražiai, už  jaukios kavinukės langų, krenta snaigės.  Nuostabi architektūra, nuostabiai elegantiškos gatvės, milijonai švieselių. Paryžius, tai ko gero vienintelis Europos miestas, į kurį norisi sugrįžti vėl ir vėl...  Romantika ore įkvepia kurti svajoti ir mylėti.
Pabudus ryte, kvepiančioje baltoje patalynėje, kai rytiniai saulės spinduliai užlieja kambarį, aš einu grožėtis prie lango. Kitoje gatvės pusėje namo palangės nupuoštos gėlėmis,... norisi garsiai sušukti - "Labas rytas Paryžiau"! Išėjus į miestą, žmonės šypsosi ir taria - Bonjour! Pakeliui į miestą mintys iš tiesų tampa lengvos ir svajingos. Praėję kelias jaukias kavinukes, iš kurių beprotiškai kvepia nuostabiais raguoliais, neatsispyrėme užsukti į vieną iš jų - užsisakome kavos ir raguolį. Prasidėjo nuostabi, pilna įspūdžių diena Paryžiuje.


Dalykai, kurie Paryžiuje būtini!

Svarbu susirasti jaukų prancūzišką butuką su balkonu. Tai galite padaryti iš anksto per www.airbnb.com svetainę, ten galima rasti nuomas pagal poreikius. Prancūziški namai turi spiralinius laiptus arba labai senovinius liftus, kurie tiesiog kuria nuostabią aplinką. O balkonėlis - puiki vieta grožėtis architektūra, gurkšnoti vyną.

Aplankykite muziejus. Luvras, Versalis - nesvarbu kur!Žinau, kad tikrai ne visiems patinka muziejai, bet Paryžiuje aplankyti bent vieną privaloma. Man labiausiai patiko - Versalis. Tai suprantama - nes karalių rūmai! Turbūt kiekviena pasvajojam apie slaptas duris į miegamąjį, kaip Marija Antuanetė . O gal ilsėtis ir vaikščioti rūmų pasakiškam sode. Beje, ką sužinojau, kad visi vietos muziejai lankytojus leidžia nemokamai kiekvieną pirmą mėnesio sekmadienį ! ir EU piliečiams iki 25 metų įėjimas nemokamas  (turėkite ID). 

Išbandykite įvairų maistą. Tiesa, daug kur meniu yra prancūzų kalba. Tad neapsigaukite su maisto užsakinėjimu, kaip buvo mums, padavėjai kartais sumaišo užsakymus. Man, maistas beprotiškai skanus - traškios baguettes su česnakiniu padažu, raguoliai, vynas... mmm.... Maisto maniakai sąrašą galit plėsti iki sraigių ar varlių kojelių.

Būtinai, būtinai  turite turėti "mini" ar "maxi" iškyla šalia Eifelio bokšto, Marso laukuose. Aišku, galima ir taip pasivaikščioti ir  tikrai bus nuostabu. Bet jei nusipirksite vyno, sūrio, vynuogių ar paprasčiausių prancūziškų blynelių, bus tobula!

Nueikite į prancūzišką kavinę. Mes buvo "Café de Flore". Kavinė atvėrė duris dar 1885 metais, o po II pasaulinio karo tapo menininkų ir miesto grietinėlės susitikimų vieta. Judrioje gatvėje įsikūrusi kavinė žmones traukia ir šiandien. Turbūt dažnas čia užeina pajusti tą senojo Paryžiaus nuotaiką. Įsijausti nesunku - kavinė įrengta art deco stiliumi, padavėjai pasipuošę baltais marškiniais ir juodomis liemenėmis, o po kaklu ryši varlytes. Tiesa, man labai patiko, kad kavą ir pieną atneša atskiruose ąsotėliuose - gali susipilti į puodelį kaip nori ir kiek nori.
Café de Flore Adresas: 172 Boulevard St-Germain, 6e, Paris tel. +33 01 45 48 55 26 Darbo laikas: kasdien 7.00-2.00 
 
Aplankykite Disneilendą. Buvau labai skeptiškai nusiteikusi, tačiau įsimylėjau šį atrakcionų parką ir džiaugiausi, kad turėjau galimybę išgyventi tokį fantastišką nuotykį ir grįžti į atgal vaikystę ! Mikiai, ančiukas Donaldas, Gražuolė ir pabaisa, Snieguolė – visa tai, kas buvo ir yra rodoma ekranuose, tarsi atgyja, pasijunti lyg nesibaigiančioje pasakoje.

 Žinoma...Kava ​​ir raguolis ar desertas, o gal net alus su prancūziškom bulvytėm kavinėje, kur lauko staleliai stovi gatvės pusėje....stalelis turi būti apvalus. Sėdėti ir tiesiog mėgautis miesto ritmu. 

Sugalvoti norą prie Notre Dame katedros! Sako, kad pildosi, pažiūrėsim :) Taip pat aplankyti pačią katedrą ir kiemelį.

Dar rekomenduoju apsilankyti "Fragonard"  prancūziškų kvepalų parduotuvėje. Ten galite įsigyti originalių kvepalų, įvairių muilų ar žvakių.  Taip pat ten veikia kvepalų muziejus, bet į jį leidžiama tik grupėms - labai įdomu!
Le musée du parfum
9 rue Scribe
75009 PARIS
Tél: +33 (0) 1 47 42 04 56

Žinoma, pavaikščiokite siauromis gatvelėmis Monmartre, pasiplaukiokite laivu po Senos upę, pamatytikite Mulen Ružą, nusipirkite tradicinių prancūziškų skanėstų macarroons, pasivaikščiokite po Liuksemburgo sodus, bei  pamatykite naktinį Paryžių ..


























Daugelį dalykų rastumėte,bet kuriame blog‘e ar svarbiausių dalykų saraše "ką vertėtų aplankyti Paryžiuje", bet kalbant apie patį miestą, kiekvienam Jūsų Paryžius padarys labai skirtingą įspūdį. Tačiau kiekviena smulkmena, patirtis kelionėje teikia daug džiaugsmo, daug prisiminimų, kurių dėka pamilsti tą vietą ir dėl to norisi grįžti vėl ir vėl...


Post a Comment

Mano Instagram'e

© Dovilė Fominaitė. Design by FCD.